Articula’t 2018
Articula’t és un projecte D’ART, EDUCACIÓ i INTERVENCIÓ SOCIAL, que ens permet articular processos d’aprenentatge artístic i la realització d’un mural participatiu en la comunitat. També s’incorporen processos de reflexió i diàleg, d’avaluació continua del procés d’aprenentatge i de l’impacte del mural en la comunitat.
Al 2018 hem col·laborat amb: Escola Pau Casals, Escola Ernest Lluch, Escola La Carpa, Ins Fontseré, Ins Gabriela Mistral, Ins Rubió i Ors, Ins Esteve Terrades i Ins Montserrat.
L’objectiu d’aquesta iniciativa és crear un grup motor en col·laboració amb cada entitat participant, que s’encarregui de pintar el mural participatiu acompanyat per un artista. Un grup conformat per joves que puguin reflexionar sobre el contingut del mural, aprendre tècniques de graffiti i pintura, i pintar un mural en una jornada oberta a la participació de tota la comunitat.
Objectius i consideracions
– Donar continuïtat al projecte dels anys 2015-2018 a la ciutat de L’Hospitalet de Llobregat.
– Establir noves alliançes i treballar subjectes de més complexitat amb els destinataris per afavorir reflexions més profundes.
– Dotar als participants de les eïnes adequades per reflexionar sobre el tema, dissenyar i executar una proposta adient a les seves posibilitats reals d’execució.
– Trobar l’equilibri entre una intervenció comunitaria realitzada pels alumnes i un resultat final amb la qualitat del que proposaria un artista professional.
– Generar interés entre els participants en la comunitat i les arts murals.
Fase de disseny
En tots els projectes d’Articula‘t la metodologia que plantegem es de participació i disseny obert a tot el centre educatiu o al grup motor designat. Amb aquesta premissa dediquem a l’inici del projecte diferents sessions per identificar el tema sobre el qual reflexionarem i presentar les idees de com representar-ho.
Aquestes sessions d’idees i disseny es duen a terme per l’artista referent de la intervenció i l’equip educatiu de la fundació.
Es important dintre del projecte que en aquesta fase assolim un grau de reflexió satisfactori sobre la premissa del projecte i puguem identificar quin es el missatge que ens agradaria transmetre a la resta d’alumnes del centre i a qualsevol persona que vegi l’obra. Tanmateix es important ser conscients de les possibilitats reals que tenim a l’hora de dissenyar la proposta final.
Fase de producció
La segona fase sempre es la d’execució del disseny que hem fet entre totes. Aquestes sessions es poden prolongar durant diferents dies o setmanes segons la disponibilitat dels alumnes del centre i si s’ha encabit l’activitat com a part d’una assignatura concreta o disposem de més flexibilitat.
En tot moment l’artista i l’equip educatiu acompanyen als alumnes durant tot el procés.
Entenem que en aquestes intervencions el grau de satisfacció amb el resultat final per part del participant es important per empoderar-lo amb l’espai i l’obra realitzada però també la qualitat de la capacitació que ha rebut per efectuar la intervenció. També el sentiment de pertinença col·lectiu que genera el projecte sobre les obres es important, ja que no hi ha un sol autor de la intervenció.
Video resum
Accions destacades
Institut Eduard Fontseré
A l’Institut Eduard Fontseré del barri de La Florida – Les Planes de L’Hospitalet de Llobregat vam iniciar un procés de reflexió amb els alumnes de 4t de E.S.O sobre com volem que sigui el barri i alguns dels problemes i preocupacions dels joves. Una preocupació destacada van ser el consum de drogues i les malalties de transmissió sexual. Es per això que vam escollir fer un homenatge a un artista com Keith Haring que ens permetia parlar de les preocupacions dels joves (va morir per VIH l’any 1990) i alhora fer una obra acolorida que representés el que si volem al barri.
Les reflexions sorgides del procés de codisseny amb els joves es van representar utilitzant l’estil d’en Keith Haring amb el seu llenguatge fresc, divertit i fàcil de representar. L’execució de l’obra es va prolongar 4 sessions. Podeu veure el vídeo amb tot el procés tant de disseny com d’execució.
Día mundial dels refugiats
Coiincidint amb el dia mundial pel refugiat (20 de juny) vam formar una alliança amb l’INS Montserrat de Barcelona i l’espai jove Casal Sagnier per la realització d’un mural amb aquesta temàtica. En aquest cas es va contactar a l’artista urbà Spogo per realitzar conjuntament el disseny amb els participants.
Mitjançant jornades de reflexió i sensibilització vam fer diferents propostes de com representar un tema de tanta complexitat com la situació dels refugiats.
El disseny final es va fer digitalment unint i barrejant diferents banderes dels països dels quals més persones marxen obligats per situacions de vulnerabilitat, fam i guerra així com els països que més refugiats reben. La combinació és una barreja de totes les identitats nacionals, ja que es un problema que ens afecta a tots globalment. També vam convidar a l’artista Anna Repullo per tal que realitzés una intervenció addicional el mateix dia dels refugiats amb el mateix missatge.