Objectius
1) Augmentar la demanda i l’accés cultural mitjançant una estratègia de democratització i democràcia cultural que faciliti la participació i la transformació dels destinataris.
2) Impuls de la participació en la vida sociocultural del barri i de definir la programació del centre.
3) Compartir, fomentar la creativitat i aprendre de manera conjunta i horitzontal
4) Impulsar la cocreació i la cultura ciutadana com a mitjà per proposar solucions reals, àgils i més sostenibles als reptes urbans contemporanis.
Art i comunitat
En aquest moment, noves “extitucions”, és a dir, institucions ciutadanes distribuïdes, informals i obertes, arriben on les institucions tradicionals no ho fan. Es converteixen així en institucions poroses que treballen en xarxa, llocs on promoure interessos diversos en pro d’accions comunes que beneficien a la societat en el seu conjunt. Apostem per situar a les persones al centre de la innovació com a principals agents de canvi i generadors de propostes. La innovació aplicada en revalorar els processos i les metodologies, compartir el coneixement i enfortir les intel·ligències col·lectives. Es per això que incidim molt en construir noves cadenes de valor de producte basades en la filosofia “Do it with others” o DIWO on es valora la cocreació i l’empoderament de la comunitat com a nucli de tots els projectes. En aquesta línia, creiem que la innovació radica precisament en compartir la informació i els resultats, ser transparents en els processos i generar espais que ens facin créixer com a persones i com a societat. Un altre principi recurrent del projecte es basa en la idea que el grup es més intel·ligent que els membres més intel·ligents del grup. La cultura contemporània veu d’aquesta premissa en molts dels seus processos de relació amb la comunitat. Adquirir coneixements de l’entorn digital com la col·laboració o la cocreació i traslladar-los al món físic sense que perdin sentit, significat o utilitat.
Actualment els programes principals d’aquest eix són:
Arquiniños: Arquitectura adreçada a infants d’entre 7 i 11 anys, s’imparteix per a dos grups de 12 alumnes de manera gratuïta. Aquest programa es realitza dels mesos d’octubre a juny de manera setmanal. Els participants aprenen a analitzar el territori, pensar en col·lectiu i prototipar solucions o espais habitables.
Hip-Hop en comunitat: Programa adreçat a adolescents i joves que fa tallers gratuïts de Rap, producció musical, breakdance i graffiti. Aquest programa també du a terme trimestralment un esdeveniment de Hip-Hop amb música, breakdance, taules rodones i graffiti.